Placinte la tigaie


Daca ma urmariti pe Facebook, Instagram si pe InstaStories in special (unde postarile raman 24 ore) veti putea "trage cu ochiul" la activitatea mea zilnica, inclusiv si la cea culinara. Daca da, m-ati "prins" ce am gatit in urma cu cateva zile !!! Am pregatit niste placintele la tigaie delicioaseeeeee! Evident ca urmaritorii mei mi-au si solicitat reteta, asa ca am decis ca aceste plăcințele minunățele sa ajunga cat mai repede pe blog!



Placintele prezentate mai jos se trag, cam de pe vremea copilariei mele, cu multe si intense emotii, ori de cate ori le pregatesc si le gust! Se preparau cu lapte batut (chișleac), pentru ca orice gospodar ce se respecta avea o vaca in gospodarie :), deci avea acest chișleac la discretie. Cel mai des, mama ni le facea pe cele cu branza, care mergeau de minune cu o ceapa verde smulsa direct din gradina, cu cateva fire de marar si cu un pahar de vin proaspat adus din beci....mmmmmm  acum cand scriu deja imi "ploua in gura"....
Placintelele sunt pufoase, ca niste painici, doar ca au umplutura 😊. Au devenit preferatele copiilor mei si se mentin deocamdata in topul gustarilor reci sau calde 😉!!

Hai sa trecem si la treaba ca vorba lunga saracia omului si poftele devin prea mari, nu?... 😃

Ingrediente pentru 3 placinte:

200 gr. de iaurt natural/ kefir/ lapte batut/ bineinteles chișleac daca aveti
300-320 gr. de faina 00 cca - in functie de cat gras este iaurtul
1 ou
1/2 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de sare

Umplutura:
300 gr. branza de vaci
1 ou crud
sare
marar si ceapa verde optional

Ce va spuneam ca nu aveti prea mare treaba cu aceste minunății :)

Se toarna faina intr-un vas adanc. In mijloc facem o adancitura in care turnam laptele batut, oul, sarea, bicarbonatul . Se amesteca bine . Obtinem un aluat delicat si moale, usor modelabil. Lasati-l sa se odihneasca putin 10-15 min.


Preparam si umplutura/ umpluturile.


Cum in casa mea sunt mofturosi si nu prefera verdeata, aceste placinte le-am facut simple cu branza de vaci, dar voi puteti adauga niste cozi de ceapa verde si marar, tocate marunt.

Imediat ce avem aluatul si umplutura pregatita trecem la prepararea turtitelor propriu zise.

Impartim aluatul in 3 parti egale.


Se presara masa de lucru cu faina. Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire, dandu-i o forma rotunda, incercand ca baza foii sa ramana usor mai groasa fata de margini.

In centrul foii punem umplutura, pe care o intindem usor.

Adunam marginile spre centrul, una cate una, asemeni unor raze, pana le adunam spre centru pe toate.


Intoarcem placinta, si cu ajutorul sucitorului aplatizam placinta intr-o foaie mai subtire, cat ne permite aluatul.


Incalzim intr-o tigaie ulei de floarea soarelui. Nu puneti foarte mult, doar cat sa cuprinda intr-un strat subtire toata tigaia. Odata uleiul incins transferam atent placinta in tigaie, cu partea lipita in jos.


O prajim la foc mediu timp de 3-4 minute (pana prinde culoarea aurie), dupa care cu ajutorul unei spatule o intoarcem si o prajim in continuare acelasi timp estimativ, pana ce se rumeneste frumos.


Scoatem placintele din tigaie pe un prosop de hartie de bucatarie.
Se servesc caldute :)!


Cred ca pe vremea cand eram copil, nu realizam  de ce gustări impresionante aveam parte, dar acum as da timpul inapoi si mi le-as lua pe toate si zau daca le-as imparti cu cineva 😉!!!

Hai, sa aveti spor !!
Mihaela


Nu uitati, ca ma puteti urmari pe Facebook si pe Instagram pentru a fi la curent cu activitati si noutati atat de pe blog cat si din viata unui foodblogger 😋😊💗


Comentarii

Food Bloggers
Food Bloggers