Pizza bianca sau focaccia romana


Exista feluri de mancare care se nasc din fantezie si inspiratie, iar altele se nasc pur si simplu din intamplare. Este cazul si acestei pizza, nascuta din exigenta brutarilor italieni de a verifica temperatura cuptoarelor unde coceau painea. Se testa caldura folosind o bucata mica de aluat care....a devenit in timp "pizza alba". Va invit sa incercati aceasta versiune facuta in casa. Cu siguranta va va cuceri rapid papilele gustative! In street food-ul italian o intalniti destul de des sub forma de panini... Suprafata crocanta, interiorul pufos si aerat poate fi umplut cu orice ingredient pe placul vostru!!Garantez ca o sa va placa!!



400 gr. faina
300 ml apa
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de pesmet
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar/ miere
7 gr.de drojdie uscata
sare grunjoasa
ulei


Cum se prepara:

1 Dizolvam drojdia si mierea in 200 ml de apa calduta. Lasam la loc caldut pentru 15 min sa se activeze drojdia.

2. Cernem faina pe o suprafata de lucru sau intr-un vas, peste care turnam lichidul cu drojdia activa, restul de apa, sarea si 2 linguri de ulei de masline.

Amestecam ingredientele cu ajutorul unui robot sau cu mana, pana cand obtinem un aluat neted si nelipicios. Inarmati-va cu putina rabdare daca framantati cu mana. Ajutati-va si de putin ulei in cazul in care simtiti ca nu reusiti sa "gestionati" aluatul.

Transferati aluatul intr-un vas si lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Cand aluatul a crescut il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei si il mai framantam o data.

Lasati aluatul din nou la un loc caldut sa se odihneasca pentru 15-20 minute.

Dupa acest timp, tapetati tava cuptorului cu o hartie de copt si intindeti cu degetele aluatul pana la o grosime de cca 1-1,5 cm .

Tava acoperiti-o cu un prosop umed si lasati aluatul sa mai ia o pauza pentru inca 20 minute.

Preincalziti cuptorul la o temperatura de 220 C. Suprafata aluatului stropiti-l din plin cu ulei de masline.  Presarati-l cu sare si-l coaceti (ventilat) la aceasta temperatura timp de 15 min.circa.

Suprafata pizzei trebuie sa fie una neregulata. Ar trebui sa rezulte ceva crocant la suprafata si pufos in interior, usor inalt. Ulterior orice felie de pizza o veti putea taia in doua parti egale, pe interior, adaugand intre cele doua straturi orice doriti: crema de branza, salate, prosciutto, etc... Rezultatul poate nu e ca cel gasit in pietele din Roma, dar va garantez ca papilele voastre gustative vor fi foarte incantate😊.






Comentarii

Food Bloggers