Paine cu rosii uscate, seminte si ierburi


Fac destul de des paine in casa, daca nu e cu maia, atunci e cu drojdie si cu ingrediente din casa, astfel macar catusi de putin tot am un control asupra ingredientelor. Si ce sa mai, imi place sa fac paine in casa, imi place mirosul, imi place gustul painii proaspete , iar pe timp de iarna coptul painii e o placere!! Sunt o gurmanda de fel, nu mananc mult, nu ...insa imi place sa-mi fie mancarea variata, de aici pornesc toate experientele mele culinare. Pe langa ale mele pofte se mai adauga si ale copiilor care sunt fani paine coapta in casa. Aceasta nu a fost pe placul lor, dar a fost in schimb pe placul meu si al sotului!! Merge alaturi de salate, de ciorbe si chiar poti sa o mananci asa goala fara nici o remuscare pentru ca are de toate: si rosii, si ierburi, si seminte!! Sper ca v-am convis ca merita sa o incercati!!


Ingrediente

400 gr. de faina
200 ml lapte
7 gr.drojdie uscata
50 ml.ulei de masline
1 lingurita miere
100 gr.rosii uscate
50 gr.seminte
patrunjel
oregano
apa si otet


Dizolvam drojdia intr-un pahar cu 100 ml lapte caldut si o lingurita de miere. Acoperiti paharul si lasati-l pana se activeaza drojdia si deasupra s-a format o spuma de cativa centimetri.

Intr-un bol, cernem faina si in centru turnam laptele si cu drojdia activata.

Incepeti sa amestecati cu o furculita, incorporand faina in lichid . Adaugati sarea, restul de lapte (100 ml) putin cate putin, uleiul de masline turnandu-l in fir subtire. Continuati sa framantati cu mana pana cand va va rezulta un aluat omogen si elastic.

Aluatul rezultat il transferam intr-un bol in prealabil uns cu ulei. Acoperiti-l cu un prosop de in,
usor-umed si lasati-l intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp spalati rosiile uscate si fierbeti-le timp de 5 minute intr-un vas cu apa si o lingura de otet.
Scoateti de pe foc rosiile si scurgeti-le de apa.
Intr-un mixer adaugati patrunjelul, rosiile si cu seminte (dovleac, in, seminte de floarea-soarelui, etc...).

Le tocati pana obtineti o crema moale, care poate fi usor intinsa.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, intindeti pasta cu telul si distribuiti uniform pasta/crema de rosii pe toata suprafata. Presarati deasupra oregano uscat.

Rulati aluatul si taiati-l in jumatate.
Uniti cele doua extreme, mentinand taietura in sus si imperechiati partile.

Puteti sa o lasati pe lung aceasta paine si sa o puneti intr-o tava de cozonac sau sa ii uniti cele doua extreme si sa ii dati o forma rotunda.

Acoperiti painea si o mai lasati sa se odihneasca pentru inca 30 de minute. Inainte de a o baga la cuptor ungeti suprafata cu lapte.

Coaceti painea la 200C timp de 10 minute, iar apoi micsorati temperatura la 180C si contunuati coacerea pentru inca 20 de minute.

Rezulta o paine usor-umeda si cu un gust inconfundabil de gustos!!




Sa aveti pofta!!

V-am pupat,
Mihaela

Comentarii

Trimiteți un comentariu