Webstock

Placinte moldovenesti la cuptor



Sunt nascuta in R. Moldova (cu siguranta stiti deja), iar la 18 ani am venit in Romania la facultate. Dupa ce am terminat studiile, m-am angajat, mi-am format o familie si de 20 de ani locuiesc in Bucuresti. Chiar daca am petrecut mai multi ani in Romania decat in R. Moldova mancarurile de suflet tot cele moldovenesti mi-au ramas, alea pe care le-am facut alaturi de mama, pe care le-am invatat acolo si cu care am crescut! Cred de multe ori ca a manca mancare moldoveneasca pentru mine s-a transformat intr-un soi de liniste sufleteasca care ma duce in trecut, in perioadele frumoase ale copilariei, fara griji si cu multe clipe de bucurie! Nu cred ca voi putea renunta vreo data la mancarea care mi-a marcat existenta si uite ca am transmis-o si mai departe copiilor mei care sunt de-a dreptul innebuniti dupa : placinte, coltunasi, oladi, bors rosu, si lista poate continua inclusiv pe partea cu deserturi..., pe care in mare parte le gasiti in caregoria Retete de Suflet :). Daca urmariti si pagina de Facebook cu siguranta veti observa sau ati observat deja, ca aproape ca nu exista weekend sa nu ne resfatam cu aceste bunatati!!

Ingrediente aluat:

2 cani de faina alba de grau
2/3 dintr-o cana cu apa
2-3 linguri de ulei
2 linguri de otet de mere/struguri
putina sare

Pentru uns:
50 gr. unt
50 gr.ulei

Umplutura:
branza de vaci - 1 kg
sare
2 oua
1 ou pentru uns placintele


Pentru aluat cernem faina, peste care adaugam ingredientele mentionate mai sus.
Amestecam intedientele si framantam pana obtinem un aluat omogen si ferm.
Lasam aluatul 15 min sa se odihneasca.

Dupa ce au trecut 15 min, il rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si lucram aluatul din nou cateva minute (5-10 min cca). Rezultatul final : o gogoasa neteda si compacta.

Acest aluat il impartim in parti egale , cca 8-9 bucati. pe care le lasam sub un prosop sa se odihneasca  pentru o perioada de 20-30 min.

Odata ce timpul a trecut , pe masa de lucru turnam o lingura de ulei si turtim fiecare gogosica cu varful degetelor (adaugand din cand in cand din nou ulei la urmatoarele turte) si "scaldandu-le" pe fiecare in parte in baia de ulei.


Intr-un vas amestecam branza cu doua oua si sare.

Dupa ce am terminat cu "scaldatul" fiecarei gogoase, care s-au transformat acum in turte, o luam pe prima si o intindem pe masa de lucru, initial cu facaletul, iar ulterior intindem foaia cu mana tragand de margini.


Aceasta foaie se stropeste cu unt topit. Aranjam umplutura si rulam atent cu mainile.


Repetam procedura cu restul de turte aranjandu-le in tava pentru copt tapetata cu hartie de copt .


Dupa ce am terminat, ungem placintele cu un ou batut si bagam placintele la cuptor, care a fost in prealabil incalzit pana la temperatura de 180 de garde, timp de 40 minute circa.
Imediat dupa ce s-au copt le-am uns cu unt si le-am lasat sa se raceasca.


Le savurez de fiecare data cu mare placere alaturi de un pahar cu vin rosu sau cu must, ca tot e perioada lui acum ;) ;)!!


Eu va invit si pe voi sa le incercati si va astept cu impresii :)!!

V-am pupat!!
Mihaela N.




Comentarii

Webstock