Bors rosu

La origini acest bors ar fi ucrainean, altii sustin ca ar fi rusesc...nu as putea sa va confirm sau infirm care este provenienta sa, insa pot sa va garantez ca este foarte bun! Ma rasfat cu el inca din copilarie, deci stiu ce zic ;).Puteti opta sa il faceti si fara carne, gustul este la fel de intens.  Sfecla, ceapa, morcov, cartofi si varza gasiti acum la orice piata sau supermarket, deci nu vad ce v-ar impiedica sa va apucati imediat de treaba! Concluzia: de sezon,cu carne sau fara, un bors gustos, rapid si sanatos!!!



Ingrediente 6-8 portii:

800 gr.-1 kg cca de carne : porc / vita
1 buc. morcov
3-4 buc. cartofi
1 buc.mare sfecla
1 buc.ardei Kapia
1/4 parte dintr-o varza - optional
1 cana fasole fiarta -optional
1 buc. ceapa
2 catei de  usturoi
2-3 linguri de sos de rosii
ulei de floarea soarelui
frunze de dafin
verdeata
sare, piper

Alegeti o cratita mai mare pentru a prepara acest bors, de circa 5-6 litri.Se toarna intr-o cratita apa, putin mai mult de jumatate din volumul ei. Se pune pe foc. In acest timp spalam carnea si o portionam marunt. "Aruncam" carnea in apa clocotita si pe parcurs o curatam de spuma. O condimentam cu sare, piper si frunze de dafin si o lasam sa fiarba in functie de carnea aleasa.

Cat fierbe carnea ne ocupam de legume.
Intr-o tigaie mai adanca incingem uleiul de floarea soarelui cu usturoiul pisat (in reteta originala foloseau untura in loc de ulei). Sfecla o taiem julien sau o dam prin razatoare. O prajim in ulei pana se inmoaie usor.
Peste ea se adauga ceapa, morcovul,ardeiul si varza (optional).


In timp ce se calesc legumele se curata si cartofii.


Cartofii ii adaugam in supa de carne (dupa ce carnea a fiert bine si este gata) impreuna cu fasolea fiarta ( optional).

Cand legumele sunt gata prajite/innabusite se rastoarna in supa impreuna cu 2-3 linguri de sos de rosii.

Se mai lasa pe foc 5-10 min sa fiarba. Borsul este gata!
Cel mai bun si gustos bors este insa cel de a doua zi!! ;)
Se serveste cu smantana si verdeata proaspat taiata.



Pofta Mare!!





Comentarii

Food Bloggers