Marmelada de gutui

Aceasta reteta am gasit-o pe net pe un site italian, cica ar fi de origine siciliana (cotognata),dar "rasfoind" pentru mai multe detalii am gasit-o si ca fiind de origini spaniole (membrillo) ...:)).Pana la urma originile nu cred ca au vreo importanta, conteaza ca am descoperit un altfel de caramele pentru cei mici si cei mari: gustoase si sanatoase :)).



Ingrediente:

1 kg de gutui
500 gr. zahar
o lamaie (optional)

Spalam bine gutuile,le taiem felii  si le curatam de cotoare. Le puneti direct intr-un vas cu apa, pentru a nu se innegri. Dupa ca ati terminat de curtat gutuile (atata cat ati reusit),le scurgeti de apa si turnati peste ele alta apa, atata cat sa acopere gutuile. Le lasati pe foc impreuna cu coaja de lamaie pana se inmoaie, aproximativ 20-30 de minute.

Scurgeti apa din vas si lasati gutuile sa se raceasca. Imediat ce s-au racit curatati-le de coaja si taiati-le marunt.

Toata cantitatea obtinuta se pune pe foc, intr-un vas cu fundul gros impreuna cu zaharul.

Lasa-ti-le pe foc pana compozitia devine destul de densa. Cu un mixer vertical am mixat compozitia direct in vas si l-am pus din nou pe foc adaugand peste si sucul de lamaie.

E gata atunci cand marmelada e destul de groasa si capata o culoare portocaliu-maronie.

Tapetati un vas de bucatarie cu hartie de copt sau puteti sa o ungeti cu unt si turnati compozitia in vas. Intindeti-o uniform in vas. Recomand o grosime nu mai mare de 2 cm.

La aceasta etapa aveti doua optiuni:
- tineti compozita o zi in tava si a doua zi o intoarceti pe cealalta parte, repetand aceasta procedura 2 zile
- sau o puneti la cuptor la 50 de grade timp de doua ore si jumatate sa se deshidrateze

Imediat ce a fost gata aceasta marmelada, am portionat-o in forma de romburi si le-am trecut prin zahar.
Daca aveti forme de prajiturele le puteti folosi pentru a da mai multa viata acestor caramele!!





Enjoy!!










Comentarii

  1. Hm ce avem noi aici , o bunatate! Arata tare bine si merita incercata! Te pup! Pupici nazdravanilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu vreo citeva caramele... sa stii ca aici nu prea se gasesc gutui, abia astept sa ochesc un copacel sa am gutuile mele personale... Pupici si o zi buna, nu inainte de a sustrage o caramela...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa zic decat ca, ai pregatit o reteta inedita si presupun, gustoasa! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat ! Eu am fiert-o ceva mai putin si am pus-o la borcane . Este delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta cotognata,poate la anul incerc si eu!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent!Arata ca un jeleu bine legat,cred ca e foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci Adela!!Eu zic ca merita :)).Pupici si strengaritelor!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniela eu am primit de la o draga vecinica,care mi le-a adus de la tara! Asa ca am profitat!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Viviana!O zi frumoasa iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sanda e gustoasa in ambele cazuri.Eu le-am facut pe amandoua versiuni!!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Cat,multumesc Flory,multumesc Dia!!!Va pup!O zi superba sa aveti!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa e Teo, l-am deshidratat si a iesit asa cum ai spus tu...un jeleu bine legat :))!!Pup

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Food Bloggers
Food Bloggers