Pizza

Am citit cu mare interes postarea Codrutei despre cum e sa faci o pizza margherita - "in cautarea blatului perfect". La ce bine arata pozele ...sincer ,cand am ajuns la finalul postarii mi se facuse o pofta nebuna de o pizza....:). Nu am stat prea mult pe ganduri...si cum a doua zi o asteptam in vizita pe sora mea m-am gandit ca e si o ocazie perfecta pentru a pune in aplicare ceea ce citisem. Nu am urmat intrutocmai indicatiile din postare (nu ca nu as vrut,dar "maia" de exemplu , eu nu o fac in casa...asa ca am folosit drojdia clasica din comert),dar metodologia si tehnica indicata de ea, am incercat sa o respect catus de cat, ghidindu-ma de intuitie :)) si adaptandu-ma la conditiile din bucataria mea :)). Un rezultat bun zic eu :))...si sora mea si prietenul ei au zis la fel :)).


Ingrediente 6 persoane:

Faina alba 000 - 1000 kg (sa mai aveti si 100 gr. faina pentru cand intindeti aluatul)
Apa rece 660 grame
Drojdie cub - 50 gr
sare - 20 grame

Intr-un pahar am dizolvat drojdia in 100 gr. apa calduta. Dupa ce s-a dizolvat in totalitate drojdia am adaugat-o peste faina (care in prealabil a fost turnata intr-un vas mai mare, incapator), urmata de restul de apa - 560 gr si sarea.

Cand am reusit sa incorporam toata apa, obtinem un aluat destul de lipicios care va fi lasat sa se odihneasca aproximativ 30 de minute.

Dupa ce timpul s-a scurs, rasturnam aluatul pe o masa de lucru , presarat cu un pic de faina si incepem sa il lucram cu forta timp de vreo 15 minute. NU va speriati de aluatul lipicios si nu adaugati faina! Eu nu am mixer pentru aluat, asa ca timp de 15 minute am lucrat aluatul manual ,o tehnica buna pentru eliberarea stresului :)). Am framantat .....incercand sa imit tehnica din filmuletul asta :).

Dupa ce am obtinut un aluat nu foarte lipicios,dar deja destul de omogen si elastic, l-am facut o bila mare si l-a pus intr-un vas de inox, uns in prealabil pe pereti cu ulei de masline intr-un strat foarte subtire. L-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la frigider pana a doua zi. Asa arata aluatul a doua zi:


A doua zi, am taiat din aluat bucati pentru 4 pizze (restul de aluat l-am lasat in frigider).Si le-am intins ajutandu-ma de degete, de palme dar si de faina.

"Daca alautul a fost lucrat corect, in momentul intinderii este elastic si extensibil, fara sa se rupa si are o foarte mica tendinta de a reveni la pozitia initiala". Am incins cuptorul la 240 de grade si tava am lasat-o acolo. Mutati aluatul intins pe o hartie de copt presarat cu faina pentru a putea fi usor transferat pe tava incinsa.

Am pus topingul : sos de rosii (din rosii coapte,decojite, pasate cu mixerul din dotare si condimentat dupa gust),mozarella si salam (gasit in frigider).

Am transferat pizza pe tava incinsa si l-am lasat sa se coaca pana aluatul se rumeneste si mozarella se topeste.

Pofta maaaare sa aveti!!!








Comentarii

  1. Pizza a iesit de la foarte buna in sus...ffffff buna...si acum cand ma uit la poza imi ploua imi ploua in gura...mi-am promis ca o sa fac si eu :D
    Sorellina

    RăspundețiȘtergere
  2. Trimite-mi si mie o feli! Yumy! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place cum e rumenita deasupra!arata foarte bine!Puuupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine arata! si lucrata excelent ! o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  5. deci...cum am promis am facut si eu pizza!:D...evident ca nu mi-a iesit asa buna ca a ta, dar pentru o prima incercare a fost in regula. Recunosc ca m-am inspirat un pic si din alta parte,dar cred ca mai bine urmam intocmai recomandarile tale. O singura sugestie as avea...se pare ca este o mare greseala sa tai mozzarella, cel mai bine este sa o rupi :D:D
    Puuup Sorellina

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Food Bloggers
Food Bloggers