Placinta cu branza din lavas

Lavas-ul - un aluat traditional armenesc (zona Caucazului), gen lipie, facut din faina, sare si apa. L-am descoperit cu ceva timp in urma si am ramas foarte incantata. Te ajuta in multe situatii de urgenta si datorita lui am invatat retete noi si variate.




Ingrediente:
lavas 1 punga cu 2 bucati
unt 100 gr
4 oua
500gr.branza de vaci
marar (optional)
sare
smantana 400 gr.

Asa arata "Lavas"-ul!!


Pregatiti umplutura amestecand branza de vaci cu sare si un ou. Topiti untul. Eu am folosit cuptorul cu microunde ... din comoditate :).

Se unge prima foaie de lavas cu unt si se intinde pe ea jumatate din amestecul de branza.

Se ruleaza si se taie in bucati de aproximativ 7-8 cm.

La fel am procedat si cu a doua foaie de lavas singura diferenta e ca am adaugat peste branza si marar tocat.


Se aseaza intr-o tava bucatile rezultate.

Separat amestecam smantana cu restul de oua si cu un pic de sare.

Amestecul rezultat se toarna in tava, peste bucatele de lavas umplute si se tin la frigider 10 minute pentru a imuia/patrunde aluatul.

Dupa ce timpul s-a scurs se da la cuptor, in prealabil incins si se tine 30 minute la 200 grade.


Va poftim la masa!!!!

Comentarii

  1. Foarte inedita reteta asta ,imi place foarte mult si o voi incerca cu lipii ...ca eu le fac in casa!
    Imi place blogul tau asa ca m-am alaturat ca sa pot urmari "fantezia ta in bubatarie"....
    Pupici si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Petronela!!!Sa stii ca ma bucur mult sa aud lucruri frumoase si ca retetele mele starnesc curiozitatea cuiva!!!Te pup si astept sa imi spui cu au iesit si cu lipii (eu din pacate inca nu am reusit sa incerc,dar sunt convisa sa vor fi gustoase si cu ele).O zi cat mai frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. AM INCERCAT RETETA TA SI MI-A IESIT BINE .
    IMI PLAC RETETELE TALE CA SUNT SIMPLE SI NU CONSUMI MULTE INGREDIENTE SCUMPE
    PROBLEMA E CA AI CATEUNA CARE SUNT SPECIFICE ROMANESTI , EU LOCUIESC IN SPANIA SI NU GASESC TOATE PRODUSELE ROMANESTI
    IN ORICE CAZ IMI PLAC RETETELE TALE

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: Sa inteleg ca se gaseste lavas in Spania? Ma bucur ca retetele mele ajung atat de departe precum Spania:)) Acum cu produsele specifice romanesti,cand vei ajunge pe meleagurile noastre incerci si restul de retete care ti-au mai placut:))Intr-adevar incerc sa fac cat posibil doar retete rapide si usoare pentru ca timpul meu e limitat avand doi baietei zglobii si nazdravani (1 an si respectiv 7 ani) care imi "consuma" din timp :)!!Pupici si multumesc pentru vizite:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte simpla reteta, daca ai lavas. Dar cam greu pt mine sa le gasesc aici (poate in NY la armeni, sunt convinsa, dar pe la mine, nu). Asa ca intrebarea e: ce pot folosi in loc de lavas? Foile de placinta/baclava mai groase merg? Seamana cu burek putin, sau mi se pare mie? Orice sugestie e binevenita. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Laura, in postarea mea eu am scris ca lavasul seamana cu lipiile...si ca voi incerca...,..dar sicer nu am reusit sa ma organizez.:(((. Cu foile de placinta poti sa incerci...in cateva straturi unse intre ele si in rest urmeaza procedura din reteta, cu siguranta o sa-ti iasa o placinta delicioasa!! Spor la gatit!!

    RăspundețiȘtergere
  7. de unde se poate achizitiona acest lavas? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tania sincer in Romania nu l-am cautat,dar in R.Moldova il gasesti in mai toate supermaketurile. Au o valabilitate de 72 de ore cca.
      O sa il caut si aici...in Romania si daca il gasesc voi scrie pe blog. Merci pentru vizita!O seara frumoasa!!

      Ștergere
  8. eu n-am vazut in Romania si nici n-am stiut ca exista pana cand am ajuns la Metro la Chisinau. este de mare ajutor cand vrei sa faci ceva rapid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Bibi Boutique, din pacate in magazinele obisnuite nu le vezi, din cate am inteles se gasesc la cele cu specific armean...,dar recunosc nu am fost sa vad...:(. Ce pot insa sa iti garantez ca merge: eu le cumpar din R.Moldova si le bag la congelator si le folosesc doar la nevoie :)!! Mult succes in coninuare si multumesc pentru vizita!!!

      Ștergere
    2. Arata apetisant,ma bucur ca găsiți la noi în Chișinău tot ce va trebuie:),mai veniți. Va pup și o zi buna,ma duc și eu sa fac plăcintă,mi-a venit pofta uitându-mă.

      Ștergere
    3. @Gabriela Suditu multumesc pentru invitatie!! Eu vin prin Moldova de vreo doua, trei ori pe an, pentru a-mi vizita rudele!! Este casa mea, chiar daca locuiesc de 20 de ani in Bucuresti, tot moldoveanca raman si cu asta ma mandresc!!! Spor la treaba!! Ma bucur ca ati gasit inspiratie in bucatarie pe blogul meu si de asemenea iti multumesc pentru vizita!!! :)

      Ștergere
  9. hm...pare atat de simplu! O sa incerc si eu. Doar ca locuind in India va trebui sa folosesc rumali roti in loc de lavash si paneer in loc de branza moldoveaneasca. Marar e mai greu de gasit, iar eu mor dupa placintele cu marar... O sa va spun cum iese, in caz ca ajungeti prin India si vi se face dor de placinte ca acasa ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. buna,locuesc in moldova si daca am sa am posibilitate voi deschide o intreprindere de lavas. prima si cea mai mare din romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ruslana, Eu cred ca e o idee foarte buna!! Mult succes!!

      Ștergere
  11. Tocmai am cumparat lavas si brinza si voiam sa fac placinte,dar am gasit reteta la momentul potrivit,sunt sigura ca va fi gustoasa si ceva nou pentru piticii mei,merci frumos

    RăspundețiȘtergere
  12. Stella B astept sa imi spui cum ti-au iesit! O zi super sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  13. foarte delicios si arata super

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place @anonim!! Multumesc pentru vizita si sa ai o zi minunata!!! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Food Bloggers