luni, 10 octombrie 2011

"Cusma lui Guguta"

Guguta este un personaj pentru copii din povestile scrise de Spiridon Vanghelie, ce purta pe cap o caciula/cusma de ciobanas :)) de aici si denumirea tortului.. Imi aduc aminte ca in clasele primare acest personaj era folosit des pentru a ni-l da exemplu. Si acum am in fata pozele din carti , cu istorioare despre Guguta cu prima lui zi de scoala, cu primul lui Abecedar....si tot asa :)). Am gasit si poze pe net cu Guguta :)),e tare dragalas nu-i asa?:)).Poate unii dintre voi il cunosc ..:),dar daca nu, faceti cunostinta!!!:))





Ingrediente:
250 grame de untura (puteti folosi si unt in loc de untura)
200 gr. de smantana
50 gr.zahar
2 linguri de coniac/brandy
1 lingurita de bicarbonat stins cu putin otet
cca 500 gr.de faina
visine in compot (am folosit un borcan de 700 gr facut de mama mea)

Pentru crema:
600 gr. frisca
100 gr.zahar praf


Amestecam untura (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si coniacul.

Cand ati obtinul o compozitie omogena adaugati bicarbonatul stins si incorporati faina putin cate putin pana obtineti un aluat inchegat, putin elastic (ca cel de tarta).

Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.

Intre timp turnati visinile intr-o strecuratoare si lasati-le acolo sa-si scrurga tot compotul.
Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider.
Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).
Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat.
Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos.
Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu toate "tuburile"/ formele :)) rezultate, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.
Dupa ce s-au rumenit frumos le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am preparat crema amestecand cu mixerul frisca cu zaharul pudra.
Cand crema a fost gata si "tuburile"racite am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma "cusmei de ciobanas" (caciula), am dispus "tuburile" in piramida incepand cu baza:  in 5,apoi 4,3,2 si una in varf.(mie una mi-a lipsit...au fost poftele prea mari si baietii mei nu au avut rabdare si mi-au sterpelit una din ele):)).


Deasupra am ras ciocolata amaruie si l-a bagat la frigider. Recomandabil e sa-l tineti la frigider cel putin 4-6 ore inainte de servire.






Sa-l savurati cu placere!!!!

31 de comentarii:

  1. Cred k as vrea si eu o asemenea cusma!!!k tot vine iarna.....pup

    RăspundeţiȘtergere
  2. Tare buna aceasta cusma:-)
    Am facut-o si eu o data si ne-a placut.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Arata bine montata asa !Nu am facut pana acum dar cred ca e buna cu ingredientele astea!Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  4. Elena sa stii ca la asta nu m-am gandit :))Asa e numai buna pt iarna :))Merci pt vizita!!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Asa e Fancy tortul asta e foarte bun!!!sunt si eu modesta :)),dar asta e adevarul! :))Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  6. bun bun bun...imi ploua in gura,iar colegii de la munca au innebunit:))))...a fost o adevarata batalie pe ea:))

    RăspundeţiȘtergere
  7. MA che meraviglia e che buono dev'essere!!!!! Un abbraccio e buonissima giornata

    RăspundeţiȘtergere
  8. Mmmmmmmmmmmmm......imi amintesc de copilarie....delicios

    RăspundeţiȘtergere
  9. da...,mentionez ca aceast tort a fost facut cu dedicatie pentru sora mea de ziua ei,doar ca l-am terminat inainte de a merge la ea...si in consecinta a ramas inca o zi in frigider si a fost dus la servici la ea a doua zi pentru a potoli poftele deja incinse :)).

    RăspundeţiȘtergere
  10. Grazie Marianna per le belissime parole e ovviamente per la visita!!Una buona giornata anche a te!!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Inedit , dar extrem de deosebit , asa c-am pastrat reteta la favorite (o voi face cu unt , ca untura n-am momentan , dar nici nu prea am voie) Ms ptr asa reteta deosebita .
    Zi frumoasa , cu soare mult !
    Diana.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Cu placere Diana!!!Multumesc pentru vizita si mai poftim :))!!!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Nu-l stiam pe Guguta si nici acest gen de tort, dar, acum ca le-am vazut, mi-au trezit interesul. Arata foarte frumos tortul. La multi ani sorei!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Multumesc Ruxi si pentru urari si pentru vizita!!O zi frumoasa!!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Guguta incantata de cunostita! foarte aspectoasa prajitura si cu siguranta e delicioasa!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Ce reteta interesanta! Eu am vazut aceasta "cusma" sub forma unei piramide de clatite, dar ambele variante imi plac, desi tind sa cred ca asta e cea originala!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Liana10 eu cunosc acest tort de cand ma stiu...mama mea il facea destul de des si anume asa cum l-am presentat. Intr-adevar se face si cu clatite, dar pentru mine asta e adevaratul tort"Cusma lui Guguta".Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  18. Daca nu avem visine in sucul lor,ce am putea folosi?visine congelate?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim daca nu ai visine in sucul lor,poti folosi visine din compot,dar sa nu uiti sa le scoti samburii..si la fel sa le lasi sa-si scurga sucul.Visine congelate nu am folosit,dar nu cred ca ar fi o problema.Spor la gatit!!

      Ștergere
  19. Tort lemne in zapada

    De fapt, tortul este dupa o reteta ruseasca si se numeste Lemne cu zapada/inzapezite(Drova pod snegom). Aevaratul tort "Cusma a lui guguta" este din bezele cu crema, care este montata sub forma unei piramide.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim eu sunt nascuta in Basarabia si cu siguranta multe dintre retetele pe care le stiu sunt inspirate din bucataria ruseasca. Reteta pe care am prezentat-o in blog este cea pe care o stiu de cand eram mititica ni-o facea mama la ocazii, dar cu siguranta mi-ar placea sa o incerc si pe cea sugerata de tine!!O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  20. Răspunsuri
    1. Ma bucur Naty , ca ti-a placut!!O zi super in continuare!!!Merci pentru vizita!!

      Ștergere
  21. Buna,

    se poate folosi smantana cu 20% grasime in loc de frisca?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Daca reusesti sa o bati spuma, poti incerca si cu 20% grasime.
      Totusi eu zic ca cea mai indicata este smantana cea de cca 30 % grasime.
      Succes!! si Sarbatori frumoase!!!

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...